PAVILJON „FORUM“ NA IZLOŽBENOM KOMPLEKSU CVK „EKSPOCENTAR“

Projektovan i izgrađen 1990-1992. g.

Piramidalna struktura kompletno od  reflektujućeg stakla, u osnovi 90x90 m i 31.5 m visine, površine 8.100 m2, na specifičnoj čeličnoj konstrukciji tipa „VS“. Nagib stranica piramide je 45 stepeni, zahvaljujući čemu se u njima ogleda uvek drugačije moskovsko nebo, što daje objektu privlačni i neponovljivi izgled. Konstrukcija paviljona koja je u obliku kišobrana ima jedini oslonac u centru paviljona. On predstavlja jedinstveno konstrukcijsko rešenje,obzirom da na sebe prima opterećenje staklenog krova i fasada, koje postojeća platforma nije bila u stanju da ponese. Izgrađen u centru izložbenog kompleksa, brzo je postao njegov prepoznatljivi simbol.   

Konstrukcija tipa „VS“ je prostorna čelična struktura koja se sastoji iz tetragonalnih i piramidalnih ćelija…            -> detaljnije
„PAVILJON BROJ 8“ NA IZLOŽBENOM KOMPLEKSU CVK „EKSPOCENTAR“

Projektovan i izgrađen 2005-2006. g.

Objekat P+1, sa tri izložbene sale od po 3.500 m2 svaka, na gornjem spratu i salom za konferencije, tehničkim i tehnološkim prostorijama na donjem, ukupne površine 21.000 m2.

Celom stranom dužine 250m, paviljon se proteže uz postojeći „paviljonom br.2“, sa kojim je povezan zajedničkim vestibilom. Reflektujuce staklo u  kombinaciji sa alukobondom čini strukturnu, ventilirajuća fasadu. Objekat je bio ugovoren „pod ključ“, a projektovanje i izgradnja, uključujući sve inženjerske instalacije, su završeni za samo 15 meseci.

Između postojećih šipova koji nose podijum kompleksa „Ekspocentar“ dodavani su novi za prihvatanje opterećenja od krovne konstrukcije. Ograničenje u nosivosti fundamenata je zahtevalo primenu što lakše krovne konstrukcije, zbog čega se nametnula primena „VS“ konstrukcije, razrađene krajem osamdesetih godina od strane predsednika firme… -> detaljnije

Projektovan i izgrađen 1995-1996. g.

Korisna površina, uključujući administrativne prostorije i informacioni centar je 3.300 m2. Svojom iskošenom južnom fasadom se estetski i funkcionalno uklapa među okolne objekte izložbenog kompleksa, gledano sa strane reke Moskve. Raspon krovne rešetke je 18 m i predstavlja ravansku varijantu „VS“ konstrukcije. Identična konstrukcija je korišćena 1994. godine pri izgradnji „paviljona br.4“ površine 1.100 m2.

„PAVILJON BROJ 5“ NA IZLOŽBENOM KOMPLEKSU CVK „EKSPOCENTR“

Rekonstruisano 2004-2005. g.

Dve sale na donjem nivou „paviljona br.2“ površine 4209 m2 su niz godina korišćene kao skladišni prostori. U procesu rekonstrukcije radi povratka na prvobitnu namenu, sanirani su veliki delovi podne ploče, urađen nov pod, spušteni plafon, obrađeni su zidovi i zamenjen najveći deo inženjerskih sistema. U holovima na ulazu u sale izgrađeni su ulazni predprostori kao veza sa stepeništima „paviljona br.2“ sa jedne i „paviljonom br.8“, koji je u to vreme postojao samo u planovima, sa druge strane. 

REKONSTRUKCIJA DVE IZLOŽBENE SALE PAVILJONA BROJ 2 NA CVK „EKSPOCENTAR“
 

                                                                                                                                 
© WebGuru
тел: +381 (11) 36 120 36
e-mail: omnibgd@eunet.yu

Od svog osnivanja firma se bavi projektovanjem i izgradnjom izložbenih paviljona velikih, sa lakim krovnim konstrukcijama i smatra se priznatim specijalistom u toj oblasti. Do danas je isprojektovano, izgrađeno i rekonstruisano preko 40.000 m2 paviljona i izložbenih sala uključujući projektovanje i ugradnju neophodnih inženjerskih instalacija. Među njima se nesvakidašnjom  formom i naprednim tehničkim rešenjima izdvaja paviljon „Forum“ sagrađen na teritoriji CVK „Ekspocentr“ u Moskvi. Osim njega, na istom kompleksu su projektovani i izgrađeni paviljoni „br.4“, „br.5“ i „br.8“, a rekonstruisane su dve izložbene sale u „paviljonu br.2“ i sala „paviljona br.3“.